Island 2014

 

1.Den (sobota 2/8): -odjezd z "Brna" v ranních hodinách do "Praheee", odkud odlétáme v 9:45 do "Kobenhavenu" (Kodaň DAN). Zde jsou v plánu procházky a poznávání města. Nocleh v místním ubytovacím zařízení.

2.Den (neděle 3/8): -odlet z "Kobenhavenu" (DAN)  do "Keflavíku" (ISL). Odlet vje v 7:50 a vv 9hod budeme na místě. Vyzvedneme pronajaté auto a vyrážíme k obchodu na dokoupení proviantu. Další program dne je mimo "Reykjavík" na trase "Pingvellir" - "Pole shromáždění". Pokud budeme stíhat tak i pěší výlet k vodopádu "Glymur" severně od "Pingvelliru".  Dále příkop "Hakio", místo kde se setkávají dvě mezikontinentální desky (www.thingvellir.is). A nakonec geotermální pramen "Geysir" umístěný v geotermálním poli "Haukadalur" (www.geysircenter.si). Následný nocleh v okolí.

3.den (pondělí 4/8): -vodopád "Gullfoss" (www.gullfoss.is), následně do městečka "Kjölur" ve střední části ostrova, kde je termální koupalište. Dál se budeme přesouvat poměrně dlouhou dobu na sever ostrova do skanzenové vesnice "Glaumbaer", která zde existuje od 11.stol.n.l. (www.glaumbaer.is) s noclehem ve zdejší krajině.

4.den (úterý 5/8): -návštěva města "Akureyri", kde je spousta zajímavostí. Z města vyrazíme k vodopádu bohů "Godafoss" a následné návštěvě přístavního městečka "Húsavík", kde se nalodíme a vyplujeme na pár hodin mezi vlny "Grónského moře" pozorovat veleryby (www.sailhusavik.is). Po návratu se ubytujeme nebo přenosujeme venku ve stanech mezi "Húsavíkem" a jezerem "Mývath".

5.den (středa 6/8): -v první řadě navštívíme Smillovu horu "28" :). Vzápětí se budeme poflakovat v okolí jezera "Mývath". Jezero je nazíváno perlou severu a jeho modrobílá barva má vypadat impozantně.  Navštívíme taky mimo jiné sopku "Krafla" (818m n.m.), nebo lávová pole  "Temné hrady" mezi nimiž roste čarovný březový les . Oblast se jmenuje "Dimmuborgir" a je sídlem trollů (www.visitdimmuborgir.is). Pak zde po cestě přespíme do dalšího krásného dne :).

 

 

 

 

 

6.den (čtvrtek 7/8): -návštěva mohutného, 44m vysokého vodopádu "Dettifoss" a jeho dvou bratří "Hefragilsfossu" a "Sellfossu". Odtud vyrazíme na jih do vnitrozemí k jezeru Óskjuvatn (en.wikipedia.org/wiki/%C3%96skjuvatn). Tato oblast se nazívá "Měsíční krajinou" a myslím se že právem, protože zde v 60-tých letech probíhal výcvik amerických kosmonautů. Ve zdejším kraji budeme nocovat pravděpodobně pod stany.

7.den (pátek 8/8): -od jezera vyrazíme zdejší silničkou na východ k vodopádu "Hengifoss". Je to se svými 118m třetí nejvyšší vodopád na Islandu. Řítí se dolů po hnědočervené skalní stěně tvořené lávou. Nedaleko je i vodopád "Lítlanesfoss", který dle času můžeme navštívit taky. Jinak se ve zdejším kraji nehodláme zdržovat a při napojení na ostrovní magistrálu se vydáme na jih do města "Höfn í Hornafjördur" (zkráceně Höfn), kde strávíme noc. Pro zajímavost uvedu, že je to největší Islandský přístav.

8.den (sobota 9/8): -navštívíme oblast "Skaftafell", a zamíříme dále na jih do ledovcového království "Jökulsárlón" (www.jokulsarlon.is). Po cestě, pod jedním silničním mostem pomalu proplouvají zářivé modrobílé ledové kry, mezi kterými si často hrají tuleni. Možná i návštěva pláže, kde je možné z blízka kry pozorovat. Odtud budme pokračovat kolem pobřeží na západ. Projedeme údajně nejhezčí pasáží této magistrály přes národní park "Vatnajökull", kde je největší evropský ledovec vůbec. Uvidíme zde i nejvyšší horu Islandu "Hvannadalshnúkur" 2109m n.m. Výstup však podnikat nebudeme. Příblížíme se až k nejjižnějšímu cípu pevniny k mysu "Dyrhólaey". Následně si prohlídneme bojové letadlo z první války a najdmee  nocleh pro dnešní noc.

9.den (neděle 10/8): -přejedeme autem do oblasti "Landmanna-laugar" (www.landmannalaugar.info/). Zde se rozdělíme. Tým "A" se vydá vrátit auto do Reykjavíku, kde přespí do pondělí. Tým "B" budeme mít pro zbytek dne relaxační den v okolí nástupu na trek.

10.den (pondělí 11/8): -Tým "A" vrátí ráno v 7hod auto, tak aby stihl jediný spoj do "Landmanna-laugar" v 8hod! Tým "B" započne pomalu přípravu a pomalý nástup do hor, aby tak zahájil horský trek směrem na jih, přes jedno z nejkrásnějších míst Islandu. Tato známá trasa "Laugarvegur"  (Cesta horských pramenů) trvá 3-4 dny. Tým "A" se po příjezdu autobusem někdy odpoledne připojí na předem smluveném místě již v horách.

11-12-13.den (úterý-středa-čtvrtek 12-14/8): -přechod horského masivu "Laugarvegur - Cesta horských pramenů" (www.cestomila.cz/clanek/762-laugavegur-ctyrdenni-trek-mezi-islandskymi-sopkami) .

14.den (pátek 15/8): -sestup z hor do městečka "Skógar". Zde nástup na autobus, který jede ve 12:25 do "Selfossu", odtud další přestup ve 13:52 do města "Mjódd", kde přestupujeme ve 14:51 na bus spoj do "Reykjavíku". Do "Reykjavíku" přijedeme po 15-té hodině. Můžeme zbytek času na ostrově věnovat poznáváním památek města nebo termálních koupelí v okolí (www.visitreykjavik.is/). 

15.den (sobota 16/8): -odlet z "Keflavíku" ve 20:30 do "Bergenu" (NOR), kde přistaneme zhruba v 00:35. Odtud nám letí letadlo do "Praheee" až ráno v 8:00. Přílet do  "Praheee" máme v 10:05.

16.den (neděle 17/8): -konec cesty. Z "Praheee" odjezd vlakem do "Brna"