Kobenhavn v srpnu

Do Kodaně přilétáme s partičkou super lidí někdy kolem poledne z Prahy. Kodaň nám totiž pro tentokrát do druhého dne slouží jako přestupní stanice dalšího letu na Island. A tak nemarníme čas, a ihned po přesunu z letiště do centra, míříme rovnou do hostelu, kde máme rezervovaný pobyt. Narychlo se ubytujeme v  luxusních pokojících :), a míříme rovnou do historického centra prolézat památky a přístavní čtvrti s živoucí zábavou evropského velkoměsta. 

Po 20 minutách chůze na Severo-východ, mineme napravo centrální vlakové nádraží a následně obrovitánský zábavný park Tivoli, který se dá srovnat k vídeňskému Práteru. Z dáli vidím moc vysoký řetízkáč, a už rovnou dopředu vím, kam rozhodně jít nechci :)! Následně dorážíme na náměstí "Radhusplatsen" s velmi dominantní stavbou městské radnice. Děláme pár fotek a stáčíme směrem na východ k místní národní knihovně. Procházíme malebnými starými uličkami. Pouhý pohled na ně vyvolává příjemný pocit v těle, proto stojí samo o sobě si je projít jen tak pro zpestření dne. Uličky nás dovedou k mořským umělým kanálům. Zde plavou různé vyhlídkové lodě různých rozměrů, a je možnost si za poplatek loďku pronajmout, nebo si na těch větších koupit lístek jako třeba u MHD. 

Překročením jednoho takového kanálu přes most, dorážíme na nádvoří obrovského bývalého královského paláce "Christiansborg palace" s velikou sochou krále na koni před věží paláce (cs.wikipedia.org/wiki/Christiansborg). V paláci je dnes sídlo vlády, a tak, když vstupujeme do věže na vyhlídku nad městem, jsme odbaveni podobně jako při kontrole a letišti. Senzory, pípátka  a jiná podobná technika nás proklepává jako o život. 

Z vyhlídky míříme do národní knihovny u přístavního kanálu, kde si dáváme občerstvení. Trávíme zde kus odpoledne, a pak zamíříme po nábřeží na sever k pevnosti, kde se nachází socha malé mořské víly "Den Lille havfrue". Procházíme i slepým ramenem kanálu, kde to radostí pěkně žije. Ulice se jmenuje "Nyhavn" a najdete ji i na internetu (en.wikipedia.org/wiki/Nyhavn). Na obou březích jsou promenády s mnoha bary a obchůdky. Hemží se to tady lidmi, kteří se baví, popíjejí pivo a za doprovodu hudebních nástrojů zpívají různé písně. Prozatím jdeme odsud a po nějaké době docházíme ke kostelu "Gefionspringvandet" s krásnou velkou fontánou "Gefion". Za vodním příkopem začíná kodaňská pevnost "Kastellett". Procházíme parkem a dorážíme k soše malé víly. Zde si dáváme pauzu, uleháme a usedáme volně na zem, a rozjímáme před večerem. 

Po odpočinku na mořském břehu jdeme vymrzlý zpět do centra. Cestou zpět procházíme stávajícím královským palácem "Amalienborg" (cs.wikipedia.org/wiki/Amalienborg), kde vidíme na stráži v pozoru královskou gardu. Z toho místa jdeme do naší uličky se slepým ramenem "Nyhav".  Usedáme zde jako všichni, kam se dá. My máme štěstí a nacházíme volné místo na patnících u vody. Popíjíme pivko, posloucháme hudbu a bavíme se historkami až do večerních hodin. 

Cestou zpět na hostel, jdeme večerní Kodaní přes největší a nejlepší náměstí ve městě "Kongens Nytorv" (en.wikipedia.org/wiki/Kongens_Nytorv).  Bohužel pro nás se náměstí rekonstrouje a tak jej lemuje plechový plot zelené barvy, který má ovšem na jedné straně zajímavou výzdobu. Lidé sem, nevím proč, věší boty s různými vzkazy v internacionálních jazycích. Dělám si fotku a jdeme dál. Po cestě míjíme ještě pár obchůdků. Pak se dělíme. Někdo jde na hostel, no a my jdeme ještě užívat ruchu velkoměsta. Usedáme na náměstí před radnicí k poslechu místní hudby v podání jihoamerické indiánské rodiny. K samotnému hostelu dorážíme až pozdě v noci. Jsme unaveni, ale velice spokojeni z naplněného dne,

Je to určitě jedno z nejhezčích evropských měst, jaké jsem poznal a ještě dnes po ochladnutí emocí, na něj rád vzpomenu a netajím se myšlenku na opětovnou návštěvu, třeba na celý víkend. Z mého osobního pohledu, můžu návštěvu tohoto města určitě doporučit. Podle mne si zde mnoho lidí přijel na své, ať už jde za čímkoliv.

odkaz na forogalerii: wildnis-cz.webnode.cz/galerie/albums-of-the-ways/a2014-08-kobenhavn/

Lukasz K.