Emulgátory - něco málo o emulgátorech a stabilizátorech v potravinách

E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Barviva (E100 - E182)

Charakteristika
Žluto - oranžové barvivo, vyráběné synteticky. Můžeme jej nalézt pod anglickými názvy Sunset Yellow, FCF Orange Yellow S nebo FD&C Yellow 6. Patří do skupiny tzv. Azo barviv. Často se používá v kombinaci s barvivem E123 (Amaranth) pro vytvoření hnědé barvy.
 

Výroba

Synteticky vyráběná látka. O výrobním procesu není mnoho informací, dříve se jako surovina k výrobě využíval uhelný dehet.

 

Použití
 Pro svou jasně oranžovou barvu je tato látka hojně využívána v nealkoholických nápojích, v mnoha druzích sladkostí, v pekařských výrobcích, v meruňkovém džemu, marcipánu, zmrzlině, horčici, žvýkačkách, instantních polévkách a dalších. Nepoužívá se v potravinách tuky a oleje.
Také se používá ve fermaceutickém průmyslu a k netrvalému barvení vlasů a v ostatní kosmetice.

 

Nežádoucí účinky

Žluť SY je chemicky odvozena od látky Sudan I, což je prokázaný karcinogen a může se ve žluti objevit jako nečistota. Může vyvolat alergické a astmatické reakce, kopřivku, otoky kůže, vyrážku či dráždit žaludek a vyvolat zvracení nebo průjem. Látka je v podezření ze způsobování dětské hyperaktivity a může vyvolávat nesnášenlivost aspirinu

 

Doplňující informace

Použití látky je zakázáno v Norsku a Finsku, plánuje se její zákaz ve Velké Británii a organizace FDA podala návrh na zakázání v EU. V USA i ČR je její použití povoleno.

 

 

E131 - Patentní modř V

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Barviva (E100 - E182)

Popis:

Modré, synteticky vyráběné barvivo. Používá se například ve sladkostech, oblíbených dětmi. U citlivých jedinců může způsobit vyrážku, svědění, nevolnost, snížení krevního tlaku, apod. V USA a Austrálii a Norsku je zakázána.

 

 

E132 - Indigotin ( Cl potravinářská modř 1 )

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Barviva (E100 - E182

Popis:

Tmavě modré barvivo. Původní výrobní proces z rostliny indigovníku byl nahrazen chemickou syntézou. Může způsobit nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce.

 

 

E133 - Brilantní modř FCF ( Cl potravinářská modř 2 )

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Barviva (E100 - E182)

Popis:

Modré syntetické barvivo, často používané v kombinaci s dalšími syntetickými barvivy. Může způsobovat hyperaktivitu u dětí a je podezření, že může způsobit menší riziko vzniku rakoviny, což bylo potvrzeno na zvířatech.

 

 

E155 - Hněď HT ( CI potravinářská hněď 3 )

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Barviva (E100 - E182)

Popis:

Čokoládově zbarvené, červenohnědé, synteticky vyráběné barvivo. Může způsobit alergickou, astmatickou reakci nebo dětskou hyperaktivitu. V USA je použití látky zakázáno.

 

 

E210 - Kyselina Benzoová

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Konzervanty (E200 - E297)

Popis:

Látka svým širokým využitím velice rozšířená, používaná např. v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu či jako chemický konzervant. V přírodě je velmi rozšířená (švestky, čaj, anýz, brusinky...). Působí proti bakteriím a kvasinkám, částečně i proti plísním. U citlivějších jedinců se mohou projevit různé nežádoucí účinky jako kopřivka či v krajních případech anafylaktický šok. U nás se smí do potravin přidávat pouze v omezeném množství, v USA je používáni povoleno.

 

 

E249 - Dusitan draselný

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupin:

Stabilizátory
Konzervanty (E200 - E297)

 

 

Popis:

Použití při výrobě uzených masných výrobk - slaniny a uzeného masa. Konzervant, brání růstu jedovatých toxinů,oxidaci tuků, zlepšuje chuť. Nežádoucí účinky - bolest hlavy, možná karcinogenita. V ČR povoleno použití v uzených a sušených masných výrobcích, anglické slanině, konzervách. V USA povoleno omezeně.

 

 

E250 - Dusitan sodný

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupin:

Konzervanty (E200 - E297)
Stabilizátory

Popis:

Obsažen v masových konzervách, špekáčcích, párcích, šunce, ... Označen jako dusitanová solící sůl. Možné kožní problémy, bolení hlavy, karcinogenní účinky. Nevhodné pro děti a těhotné ženy.

 

 

E312 - Dodecylgallát (Laurylgallát)

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Antioxidanty

 

Popis:

Antioxydant zpomaluje žluknutí tuků a ojejů. Použití v tucích, margarínech a olejích. Není vhodný pro malé děti. Může vyvolat podráždění žaludku. Tato látka je silnější alergen než ostatní galláty. V ČR povoleno jako antioxidant v omezeném množství jako E310. V USA povolen.

 

 

E319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ)

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Antioxidanty

 

Zdraví škodlivá přísada

Přísada nevhodná pro děti

Může být přičinou alergie

Popis:

Velmi účinný antioxidant zabraňuje žluknutí tuků a olejů. Konzervant proti některým bakteriím a plísním. Použití pro tuky, margaríny, klobásy, rostlinné oleje, hamburgery, cereální výrobky, brambůrky a pod. Citlivým osobám může způsobovat nevolnost a je spojován s rakovinou močového měchýře. V ČR je povolen jako přídatná látka. V některých zemích EU a v Kanadě není povolen. V USA povolen.

 

 

E320 - Butylhydroxyanisol (BHA)

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Antioxidanty

 

Zdraví škodlivá přísada

Přísada nevhodná pro děti

Může být přičinou alergie

Popis:

Antioxidant zpomaluje žluknutí tuků a má aromatické účinky. Konzervant prosi některým bakteriím a plísním. Použití pro margaríny, majonézy, tuky, oleje, pekařské výrobky, směsi pro výrobu dezertů, sušené droždí, instantní polévky, sypké nápoje v sáčku apod. Citlivým osobám může vyvolat kopřivku a podle některých studií může být i příčinou vzniku rakovinotvorného bujení trávícího traktu nebo zesiluje karcinogenní účinky jiných karcinogenů. V ČR povoleno jako antioxidant v omezeném množství. V USA povoleno.

 

 

E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Antioxidanty

 

Zdraví škodlivá přísada

Přísada nevhodná pro děti

Může být přičinou alergie

Popis:

Antioxidant s účinky i širokým použitím jako E320. Pro lidské zdraví má podobné účinky jako E320. Může mít toxické účinky, na některé orgány, např. játra, plíce, ledviny. V ČR povoleno v omezeném množství. V USA povoleno.

 

 

E621 - L-glutaman sodný

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Látky zvýrazňující chuť a vůni

 

Zdraví škodlivá přísada

Přísada nevhodná pro děti

Může být přičinou alergie

Popis:

Je sodná sůl kyseliny glutamové. Je to jedna z nejpoužívanějších přídatných látek pro její schopnost zvýraznění chuti. Použití látky je pro ochucení mražených masných, drůbežích, zeleninových a dalších výrobcích, instantních polévkách, směsích koření, hotových jídlech, sojové omáčky a mnoha dalších. Tato látka je často uváděna jako kořenící přísada. Především čínská kuchyně má široké použití glutamanu sodného. Zvýšený příjem této látky může způsobovat bolesti hlavy, zvracení, nevolnosti, dýchavičnost, astmatické potíže, popř. i halucinace. U lidí, kteří jsou citliví na tuto látku a pozorují po jejím požití popsané potíže, se doporučuje této látce vyhýbat. V ČR je používání glutamanu sodného povoleno v omezeném množství ke všem potravinám s výjimkou nealkonápojů. V USA je používání látky povoleno.

 

 

E954 - Sacharin

Skóre škodlivosti:

5

Látka patří do skupiny:

Náhradní sladidla

 

Zdraví škodlivá přísada

Popis:

Sacharin a jeho soli - sodná, draselná a vápenatá. 

Chemický název sacharinu: o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3–dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu, oxobenzisosufonazol, 1,2-benzisothiazolin-3-on-1dihydrát sodné soli 1-dioxidu.

Sacharin je další umělé sladidlo, které je asi 300x sladší než cukr. Jedná se o bílé krystalky, které vytvářejí solný povlak na povrchu. Ve volné přírodě se nevyskytuje. Toto sladidlo je používáno již více než 100 let a to hlavně jako stolní sladidlo, sladidlo pro diabetiky,pro ochucování nápojů, koncentrátů, i nealko piva, cukrářských výrobků, mražených krémů, žvýkaček, a dokonce i pro ochucování hořčice, majonézy, a další. Podle výzkumu, který se dlouhodobě provádí, je podezření u tohoto umělého sladidla na možnost vzniku rakoviny močového měchýře, především mužů. Nežádoucí účinky sacharinu pravděpodobně pochází z nečistot, které sacharin doprovází. V USA je používání sacharinu zatím povoleno s povinností označení na výrobku. V ČR je používání sacharinu povoleno v omezeném množství v mnoha výrobcích.

 

 

E123 - Amarant ( Cl potravinářská červeň 9 )

Skóre škodlivosti:

6

Látka patří do skupiny:

Barviva (E100 - E182)

 

Zdraví škodlivá přísada

Přísada nevhodná pro děti

Může být přičinou alergie

Popis:

Modročervené syntetické barvivo a jeho použití je hodně omezeno na lihoviny a alkoholické nápoje. Byly prokázány karcinogenní účinky a alergické reakce. V USA je jako přísada zakázán.

 

 

E951 - Aspartam

Skóre škodlivosti:

6

Látka patří do skupiny:

Náhradní sladidla

 

Zdraví škodlivá přísada

Popis:

Aspartam je syntetické sladidlo a má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Aspartam se používá jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a další.
Pozor by si ale měli dávat lidé citliví na tuto látku a po nežádoucích účincích, které u nich Aspartam vyvolal, např. závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování u dětí, by se měli napříště této látce vyhýbat. Určitě by se měly potravinám obsahujících tuto látku, vyhýbat těhotné a kojící ženy.
Aspartam také obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií.
V ČR je používání aspartamu povoleno do vybraných potravin v omezeném množství. V USA je používání látky povoleno.

 

 

E952 - Cyklamáty

Skóre škodlivosti:

6

Látka patří do skupiny:

Náhradní sladidla

 

Zdraví škodlivá přísada

Popis:

Cyklamáty patří do skupiny umělých sladidel, nevyskytují se ve volné přírodě. Udává se, že jsou asi 50x sladší než cukr. Tato sladidla jsou například používána pro diabetickou výživu nebo v různých multivitamínech.
Některé nejnovější výzkumy ovšem ukazují na možnost těchto látek zvyšovat účinek karcinogenů,  obzvláště pak v případě močového měchýře. V USA nejsou tato sladidla povolena. V ČR a v zemích EU je používání cyklamátů povoleno.