Minerály - co dokáží v našem těle

Minerály umožňují růst a vlastní fungování organismu. Jsou nezbytné pro stavbu orgánů a tkání, bez nich by nemohly být v těle správně využity vitamíny ani jiné živiny. Nedostatek minerálů, a jejich nadbytek či nedostatek způsobují různé zdravotní problémy.

 

Vápník

Nezbytný pro růst a vývoj kostí i zubů. Je prokázáno, že dostatečný přívod vápníku a jeho zabudování do kostní hmoty v dětství zajišťuje pevnější a kvalitnější strukturu kosti i v pozdějších letech. Vápník potřebuje taky srdce k jeho činnosti. 

 

Hořčík

Je potřebný pro zabudování vápníku do kostí, účastí se přenosu nervových impulzů, proto je nepostradatelný pro správnou funkci nerovové soustavy a svalstva. Jeho nedostatek se často projevuje nervozitou a svalovými křečemi. 

 

Zinek

Nutný pro fungování imunitního systému a ochranu organismu před nemocemi i alergickými projevy. Nezbytný také pro vývoj a zdravé fungování pohlavních orgánů, zejména prostaty. 

 

Železo:

Významně podporuje tvorbu červených krvinek, je součástí krevního barviva hemoglobinu, které je jejich součástí a umožňuje přenos kyslíku krví. Nedostatek železa je jednou z příčin chudokrevnosti, která se může projevit bledostí, únavou, špatným hojením 

 

Selen:

Důležitý antioxidant k ochraně proti nemocem včetně zhoubného bujení. Omezuje projevy stárnutí, udržuje pružnost vazivových tkání. U mužů příznivě ovlivňuje aktivitu spermií.

 

Křemík

Je potřeba pro tvorbu kolagenu, podílí se na dobré kvalitě vlasů, nehtů a kůže, jimž dodává pružnost a pevnost. Je zároveň potřebný k zabudování vápníku do kostí.