Všichni chceme žít šťastný život

Je zde mnoho lidí, kteří netuší, co vlastně od života očekávat, kam se hnát, co dělat, s kým trávit společné žití. Do konce zde jsou i tací, kteří neví proč žijí, nadávají na život, nevidí jeho krásnou podstatu. Neví, že i když to často bolí, a ano to opravdu bolí, tak smysl života je právě v tom, umět vstát a jít svou cestou dál, protože ty pády nás mají něčemu naučit. Většina lidí neví, že ať už dostáváme od osudu jakékoli zkoušky, tak že dostáváme je to, co jsme se svou skutečnou vnitřní podstatou schopni zvládnout. To důležité je nevzdávat se, a uvědomit si, že tam v těch chvílích, kdy nám zdánlivě dochází síly a už nemůžeme, tak doopravdy máme ještě dost sil na jednou tolik. Ta síla je uvnitř každého z nás.

Je důležité si uvědomit, že život je hra, a že jakoukoli rezistencí nebo odporem nic nezískáme, protože mistr svého řemesla je vždy ten, kdo je víc hravý než dravý. Nevěříš? Koukni se kolem, nebo do historie a zeptej se, jestli vynálezce Da Vinci, filozof Sokrotes, sportovec Zátopek nebo i válečný pilot Richthofen dělali věci násilím? Odpovědět si můžete sami. Já si třeba myslím, že dřeli, makali často velmi tvrdě, ale dělali to tak, že je to bavilo a naplňovalo štěstím. Že i přes veškeré úskalí, nebezpečí, nebo námahu, které z jejich činnosti plynuly, dokázali to, co je k životu potřeba. Dokázali najít vášnivé zalíbení v tom, co dělali. Že si našli k tomu co dělali cestu není náhoda. Někdo ví od mala, čím chce v životě být. A někdo si na to musí přijít až v průběhu života. Že to není snadné, to ví každý z těch, ktěří neustále tápou, nebaví je to, hledají, hledají, hledají...

"Buď jak voda příteli!" Ta si najde vždy cestu. Jediný co musíš, je určit cíl a dát tím směr toku tvé životní energie. Dál se nech jen unášet proudem osudu, a nebraň se. Přijímej to dobré stejně tak i to zlé a uč se z obojího. Nemusíš se stavět vždy na odpor, nestav si zbytečně zábrany a hráze. Jen si hlídej směr toku, abys neztratil směr ve smyslnosti svého života."

Tímto budeš moc věnovat všechnu energii do tvé tvůrčí síly, a život tě budu bavit. Nejde totiž o to, jestli dostaneš co chceš. Jde o to, že půjdeš po cestě, která ti přináší radost. Cíl není radost! Radost je cesta. Vzpomeň, když jsi byl naposledny na výletě, jestli tě naplňovalo štěstím to, že jsi došel ke svému cíly, nebo to, jestli jsi byl šťastný tím, že jsi měl kolem sebe oblíbené lidi, že ses dokázal odprostit od životního stresu, nebo byl v klidu sám se sebou, nebo se věnoval jakékoliv činosti s tím spojenou?

Stát nebo se motat na jednom místě po celou věčnost, zaprodat svou energii do letargie, zakysnout a nakonec umřít v zouflaství strastí a nemocí není přeci smysl nikoho z nás. Najít světlo a kouzlo i v nejtěžších částech života je to, čemu můžu říkat "Mé malé osvícení"...

 

ps.vložil jsem zde takovou pomůcku v přiloženém souboru, ktyrý nám může pomoci otevřít oči, a uvědomit si, co vlastně od života chceme, jak s ním korespundujeme, a třeba i dokáže nastolit směr cesty.  Vyplnění může zabrat pár minut, nebi i pár dní. Záleží na tom, jak jsi daleko. V každým případě na to nespěchej... Zivotní hodnoty.doc (35 kB)

 

Ať se daří! Lukasz