Výstup na královský Säntis

Druhý víkend v červenci se po předchozí přípravě a sledování předpovědi počasí rozhoduji pro zdolání Säntise...

Säntis je se svými 2.504 m nejvyšší horou Appenzellských Alp, zároveň i celého kantonu Appenzell. Se svým impozantním téměř 125 m vysokým vysílačem, se násobí jeho dominantní vzhled, a díky tomu je vidět z poměrně veliké vzdálenosti. Nejen proto jej záměrně nazývám králem místních hor.  

Další zajímavostí dále je, že povrch věže je tvořen sklolaminátem, který je v zimě vytápěný, aby se tak spolu se zábranami na konstrukci zabránilo tvorbě a pádu ledu na návštěvníky vrcholu hory. 

K vrcholu samotnému vede kromě čtyř krásných výstupových horských cest i kabinová lanovka. Ta jezdí k vrcholu z vesnice Schwägalp (1352 m) a překonává převýšení 1125 výškových metrů za zhruba 10 minut. 

 

Horské cesty vedou na samotný vrchol ze čtyř stran a pro turistickou veřejnost je všechny otevřeny víceméně až po opadnutí zimy. Ze západu sem vede cesta od chaty Tierwis (2085 m). K této chatě vede dalších několik cest, které již zmiňovat nebudu. Od Tierwisa u vás cesta ještě v červenci povede přes sněhová pole a to až do sedla mezi vrcholy štítů Girenspitz (2448 m) a Säntis. Výstup je sem poměrně strmí, ke konci traverzový. Do stejného sedla vede dále cesta ze severu, která se rovněž po nějaké chvíli rozděluje na dalších několik cest. Ze sedla vede dále k vrcholu zajištěná cesta ocelovými lany s úrovní maximálně B. Na konci zajištěné cesty vejdete do tunelu konstrukce vysílače, díky němuž projdete schodišťovým labyrintem na samotný vrchol s vyhlídkou. 

 

Z vrcholu jsem pokračoval přes budovu vysílače s restauracemi dále na východ k chatě Rosteinpass. Cesta tam trvá za normálních okolností asi hodinu. Od východu z vysílače na východní straně je krátký úsek zajištěný lany, Následuje pěkná procházka po hřebeni, na jehož konci se cesty rozdělují. Jedna vede přím dolů do Wildaus a druhá ke zmiňované chatě dále po hřebeni. V těchto místech jdu dlouhou chvíli po sněhu, a pro velký sráz je i zde cesta zajištěna ocelovými lany. Nakonec se přehoupnu přes pár zubatých vrcholů, rovněž zajištěnými a začínám sestupovat po příkrým svahu na nižší hřebínek až k chatě. 

 

Zde se poohlédnu, a po krátkém rozhovoru zjišťuju, pár pro mne zajímavých informací. Taky to, že nocleh v turistickém pokoji stojí asi 45,- CHF. Bohužel dnes musím mizet, protože jdu ráno do práce, takže nabírám kurz po dlouhé traverzové cestě na Wildhaus kam přicházím asi po 2,5 hodinách dynamického sestupového pochodu.

Bylo to naprosto skvělé. Celý výšlap padl a sedl jako se málokdy povede. Pro zpravení oka příkládám fotogalerii pod článek níže. Moc se těším na další návštěvu Säntise, tentokrát vedenou ze druhé strany od jezera Seealpsee a budu moc rád, když se přidáš taky :). 

Buďte zdrávy a přeji vám ať se daří :)!

 

Lukasz :-)